Terratopia
24/09/18
Cavad Qafarlı / Istanbul Technical University / 2018 / 4th Semester/ Studio: Ütopyanın Tersi/ Tutor: Nizam Onur Sönmez

-Bayanlar ve baylar, Teratopya’a hoşgeldiniz. Lütfen etrafımda toplanın ve buranın geçmişi hakkında size biraz bilgi vereyim.
-Yıllar yıllar önce burdan çok da uzak olmayan bir yerde bu halk başka bir yönetim altında yaşamaktaydı. Bu yönetim çıkarcı ve kontrolcüydü ve halkın ihtiyaçlarını hiçe sayardı. Yıllar süren baskıdan sonra insanlar çok bıkmıştı ve patlamaya hazırdı. Küçücük görünen bir olay sonucunda bir isyan tetiklendi ve tüm insanlar ayaklandı. Bu ayaklanmalar sonucunda onlar hükümeti devirdikten sonra yeni bir yaşam kurmaları gerektiğini biliyorlardı. Tabiki bu yeni yaşam eskisinin cesedi üzerine kurulamazdı. Dört bir yana elçiler gönderildi ve yeni topraklar aranmaya başlandı.
Verimli. Temiz. Dokunulmamış
-Burayı keşfettikten sonra yaşam kurmaları gerektiği yerin burası olduğunu anlamışlardı. Buraya ilk yerleşenler önce basit barınaklar inşa ederek tarımla uğraşmaya başladılar. Tarımda kendilerini geliştirdikçe ve popülasyon arttıkça güçlü bir toplum kurmak adına eğitime önem vermeye başladılar. Çocuklara ve gençlere geçmişi, geleceği, ilimi ve kendileri için doğru kararlar vermeyi öğretmeye başladılar. Popülasyon ve eğitim yerleri arttıkça, eskiden yaptıkları hatalar ile doğayla zıtlaşmamak için daha etkili bir şehir sistemine geçmeleri gerektiğini farkettiler. Herkes mümkün oldukça az alan kaplayarak, yaşamlarını sürdürebilmek için bir şeyler tasarlamaya başladılar. Şehrin 3 temel parçası vardı: Eğitim. Yaşam. Ticaret. Bu üç alanı bir noktada birleştirirsek ve devamlılığını da sağlarsak en verimli yapıya geçebileceklerini düşündüler. Böylece gördüğünüz bu yapı ortaya çıktı. En alt katında insaların rahatça gezebileceği, sosyalleşebileceği, (en çok insan hareketliliği ticaret alanında olduğu için en fazla gezilen alanı en alta koymayı düşündüler). Herkesin rahat ulaşabilmesi için eğitimi ara kata koymayı düşündüler. Gökyüzüyle bağlarını koparmamaları için de en üste yaşam alanlarını koydular.
-Şimdi gelin biraz gezintiye çıkalım ve bu çalışkan insanların nasıl yaşadığını kendiniz görün.













