Hafıza Merkezi
21/02/19
İrem Uygur / Istanbul Teknik Üniversitesi / 2019 / 7.Yarıyıl / Yürütücü : Hüseyin Kahvecioğlu

Hafıza silosu şehrin kemirilen hafızasını korumaya yönelik bir girişimken çözüm vaat eden değil, gidişata ters akıntıda yüzmeyi amaçlayan bir projedir. Güncel tartışmaların sonu gelmezken işin bürokrasisinin arkaplanda hızla ilerlediği bir dünyada yıkmak yerine korumanın önemini vurgulayan naif bir girişimdir.

‘non-place’in en tipik örneklerinden biri olarak kullanılan havalimanları, oradan gelip geçenler için genelde bu kategoriye girerken, oralılar için hafıza-mekanıdır. istanbullular için de atatürk havalimanı tam bir hafıza-mekanı olmuş, şehrin belleğinin önemli bi kısmını içinde barındırmaktadır. bu yaşanmışlığı yıkmak şehirlinin şehriyle kurduğu bağı zayıflatır.

Geçmişi nedeniyle cumhuriyet yıllarında nuri demirağ’ın bir girişimcilik zaferi ve akabinde ülkenin ilk havalimanı olarak bir milli gurur olarak var olurken 2018 yılına geldi?imizde tüm bu tarihi katmanlar binanın geçirdiği renovasyon ve mimari süreçle üst üste binmiş, istanbulluların da kişisel anılarıyla harmanlanmış, köklenmiştir.
Gündemde var olan atatürk havalimanı’nın milli bahçeye dönüştürülmesi projesinde binaların tamamının yıkılması, alanın yeşillendirilirken çevresiyle ilişkisini olabildiğince kesecek duvarların örülmesi planlanmaktadır. hayati tabanlıoğlu’nun kaleminden çıkan ve ülkenin sosyo-politik durumuyla paralel olarak yenilenen bu binanın şehir hafızası için yeri yadsınamaz.

Hafıza silosu’nun kitap siloları her biri bir kategoride çalışmayı barındıracağı ve her bir silo kitap sayısına göre büyüyebildiği için hangi konularla ilgili daha çok veri bulunduğunu dışarıya gösterir. bu durum aslında mimarinin verinin tespiti ve temsili için bir platform olarak kullanılmasına neden olur. belki en fazla kitaba sahip kategori siloları, net bir havada istanbulun başka bir ucundan bile görülebilir. bu siloların sembolik görevi, kitabı görünür kılmaktır







